I gruppeforløbet får man mulighed for at udveksle mestringer med de andre deltagere, og personale. Ofte kan det at høre, hvordan andre har tacklet en lignende svær problemstilling, inspirere til at finde sin egen.
Der arbejdes med grundantagelser i livet, som er afgørende for hvordan man tolker en situation. Kan de være anderledes? Er der nogle undtagelser i det man forventer?Hvis man f.eks. har den grundantagelse af man altid er uheldig, medfører dette at man tolker mange situationer som bekræftelse i at nu er man igen uheldig. Ved at få øje på de gange man IKKE har været uheldig, kan man med tiden ændre på denne grundantagelse.
Er der nogle sejre, nogle ressourcer, der kan medvirke til at man kan overvinde udfordringer? Håb og meningsfuldhed er væsentlige faktorer i en recoveryproces, derfor taler vi om hvad der giver mening for den enkelte i tilværelsen, stort og småt, og de håb og drømme der er i livet. Det er udgangspunktet at alle deltagere i gruppen er ligeværdige, og det giver større effekt hvis både brugere og personale deler deres lignende erfaringer og mestringer ift. sammenlignelige situationer. Nogle gange kan det også være en øjenåbner, at andre mennesker også kan have det svært til tider. Der er ikke tale om dybdegående psykoterapi, og der tales ikke i dybden om en traumatisk fortid, kun dens udtryk i nutiden, i den givne drøftede situation.
Der tales fra gang til gang om temaer, som:
Der kan laves hjemmeopgaver fra gang til gang, f.eks.:
Den optimale længde af et gruppemøde er 1 til 1,5 time, inklusive de pauser deltagerne har brug for. Som udgangspunkt kan gruppen holdes hver 14´s dag eller hver 3. uge, og så længe det forekommer relevant for deltagerne, men den anslåede længde for et vellykket forløb er et år.
Tilbuddet retter sig mod bosteder og institutioner, der gerne vil arbejde med at styrke borgerens ressourcer. Kontaktpersoner opfordres til at deltage.